Altın Varak Yaldız

Günümüzde çok rağbet edilen bir süsleme tarzı ve sanatı olan gerçek altın varak  yaldız 22 ve 24 ayarlarda olur. Tüm zeminlere uygulanabilir.

Altın Varak Yaldız Nasıl Yapılır?

Varak yaldız işleriniz için bizi arayınız.0216-310 67 99 – 0532 283 41 27 Bülent Dönmez

MALZEMELER1-Deve tüyü fırça (Yaldızı tutmak için)
2-Samur yassı fırça (Varak yaldızda en çok kulllanılan fırça türü)

 

 

ALTIN varak yaldız 3 çeşit renk altın varak yaldız ve tek renk gümüş varak yaldız.

 

 

TEMİZLİK ALETLERİFalçata ve diğer sivri ve kesici aletler.Bunlar yüzey ve desenlerin aralarını temizlemekte kullanılacak el aletleri.

 

 

FIRÇA TEMİZLİĞİFırçalar gerek vernik gerekse gomalak ile yapılan çalışmalardan hemen sonra terebentin veya alkol ile temizlenerek kurutulur.Bu yapılmadığı takdirde fırçalar tekrar kullanılamaz hale gelir.

 

 

MAZGALA (AKİK TAŞI)Altın varak yerine kaplandıktan 1 gün sonra yaldızını üzerine hafifçe bastırılarak parlatmayı sağlayan ” jade-akik ” taşı.Bir diğer bilinen adı ise “Mühre Taşı” dır.

 

 

KESİM ALETLERİ“Yastık” tabir edilen güderi üzerine serilen varak yaldız çok keskin bir bıçakla istenilen ölçüde bu güderi üzerinde kesilir ve daha sonra “sakal fırça” diye bilinen deve tüyü fırça ile yakalanarak yüzeye yapıştırılır.

 

GOMALAKYaprak veya toz şeklinde bulunan gomalak bir kavanoz içine konulup üzerine alkol-ispirto ilave edilerek sulandırılır.Bu şekilde 1 gün erimeye bırakılır.Daha sonra fırça ile tatbik edilir.

 

 

YAPIŞKANLARAltın varak yaldızı yüzeye yapıştırmak için kullanılan zamklardır.Kitre, zamk-ı arabi ve toz jelatin kola.

 

 

LAMBEZ (AMBOL)Altın varak yaldızın parlatılmasında en önemli rolü oynayan topraktan elde edilen madde. Ülkemizde bu toprak “Kilermeni” olarak da bilinir.Bu madde ayrı bir kaba alınarak karışıma hazırlanır.

 

 

KARIŞIMToprak daha önce hazırlanan tutkal ile karıştırılır ve bir gün süreyle kaynaşmaya bırakılır.Kıvamı ise akıcı olmalıdır.

 

 

TATBİKKarışımı yapılan lambez bir fırça ile altın varak yapılacak olan zemine tatbik edilir.Tutkal ile karışan lambez donmaması için sıcak su bulunan bir diğer kabın içine (Ben Mari) konulur.

 

 

TEBEŞİR TOZU – KALSİTTebeşir tozu veya kalsit varak yaldızdan önce kullanılması gereken astardır.Toz bir jelatin üstüne dökülür.Hafif ateşte 3 kaşık bezir yağı ısıtılır daha sonra evvelce hazırlanmış olan tutkal ile karıştırılır.Bu karışım toz’a resimde görüldüğü gibi ilave edilir.

 

VARAK YALDIZIN YASTIK ÜZERİNE ALINMASIEksik parçalar ve tamirat tamamlandıktan sonra sıra varak yaldızı yastık üzerine alıp kesmeye geldi.

 

 

VARAK YALDIZIN KESİMİYaldızı yastık üstüne aldıktan sonra yeni bilenmiş ve tırtıksız bir bıçakla yapıştıracağımız alan kadar keseriz.

 

 

YALDIZIN YAPIŞTIRILMASIYapıştıracağımız alanı yukarıda anlattığımız zamk ve su ile karıştırıdıktan sonra fırça ile yüzeye sürülür.

SAKAL FIRÇASakal fırça ile yastık üzerinden alınan altın varak yaldız daha önce yapıştırıcı sürdüğümüz yüzeye dikkatlice yapıştırılır.

 

FİNAL

Yapıştırma işlemi tamamlandıktan sonra 1 gün kuruma süresi vardır. Bu süre sonunda “Mazgala-Akik Taşı” ile parlatma işlemi yapılarak yaldız kaplama işi tamamlanır.Varak yaldız işleriniz için bizi arayınız.0216-310 67 99 – 0532 283 41 27 Bülent Dönmez

 

 

 

 

 

“Altın Varak Yaldız” hakkında 2 yorum

  1. özkan öztürk

    mrb iyi günler ben zonguldak ta mobilya boyacısıyım bu yaldız varak sanatını öğrenmek istyorum nasl öğrenebilirim acaba iyi günler

Yorumlar kapalı.